Manegebodems

Paardenbak aanleggen eb- en vloed

De eisen die aan manegebodems gesteld worden, komen ieder jaar hoger te liggen. De kwaliteit van uw paardenbak kan een significant verschil in de sportprestaties van uw dier maken.  Wanneer uw bodem bovendien over de juiste hardheid en veerkracht beschikt kan deze blessures voorkomen.

Manegebodems voor springruiters
Onze bodems zijn voor iedere discipline aan te passen. De basis van onze manegebodems zijn voor (bijna) alle toepassingen geschikt (m.u.v. western), wanneer de rijbak intensief gebruikt wordt door bijvoorbeeld springruiters of menners dan wordt de toplaag hierop aangepast. Naast het aanleggen van manegebodems zijn wij tevens gespecialiseerd in het plaatsen van de omheining van uw springweide, marathonhindernis, paddock of stapmolen.

Paardenbak aanleggen
De kwaliteit van de bodem wordt voor 90% bepaald door het paardenbakzand. De zandzuiger zeeft het zand voor de paardenbak al tijdens het zuigen. Op korrelgrootte wordt het zand in een vijftal bunkers gesorteerd. De samenstelling van het paardenbakzand bestaat altijd uit een vast percentage uit iedere bunker. Zo weet u zeker dat ons zand gegarandeerd van een vaste kwaliteit is.

Polyvlokken
Naast het zand vormt de toevoeging aan de toplaag ook een belangrijk onderdeel van onze manegebodems. Wij maken gebruik van een combinatie tussen een polyvlok (ook wel Geopad of Geotrack genaamd) en een stability vezel. Deze combinatie draagt zorg voor de stabiliteit van de manegebodems. Al sinds 1990 maken wij gebruik van dit duurzame product. Dankzij de Geopad snipper blijft de toplaag van de bodem stabiel. Organische producten (houtsnipper, kokosvezel e.d.) zijn minder geschikt. In de loop der tijd verteren deze producten namelijk wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de toplaag continu verandert en de bodem zelfs dicht kan slaan en er plasvorming ontstaat.

Ultiem rijplezier
De keuze voor het juiste zand in combinatie met een stability vezel en polyvlok zorgt er dus voor dat uw bodem over de juiste veerkracht en schokabsorptie beschikt. Echter wilt u natuurlijk graag zo veel mogelijk dagen per jaar plezier van uw rijbak hebben. Om ervoor te zorgen dat de bodem bij droog weer niet te zwaar of te stoffig en bij langdurige regenval niet te nat of te hard wordt, is het belangrijk dat de bodem altijd van het juiste vochtpercentage wordt voorzien. Er zijn diverse manieren om de vochtregulatie van een bodem te regelen, echter adviseren wij voor uw buitenrijbaan te allen tijde gebruik te maken van een eb- en vloed systeem.

Eb- en vloed bodem
Het belangrijkste voordeel van een eb- en vloed bodem is dat deze heel eenvoudig te reguleren is en het mogelijk maakt onder bijna alle weersomstandigheden een perfecte ondergrond te creëren. Bovendien kunt u, in tegenstelling tot bewatering met een sproei-installatie, tijdens het bevochten van de paardenbak gewoon blijven rijden. Hevige sneeuwval en strenge vorst zijn de uitzonderingsgevallen die ervoor zorgen dat geen enkele buitenbodem te bereiden is.

Grecon Manegebodems | Dressuur bak
Grecon Manegebodems | Geopad
Grecon | Eb- en vloed bodem